elektrische damesfietsen

Elektrische damesfietsen: eerst een benodigd hulpmiddel voor mensen met handicaps, maar tegenwoordig een heuse trend voor iedereen, van hikers tot huismoeders tot luie jongeren. Zelf heb ik er nooit ervaring mee gehad voordat het een trend werd. Maar voor vele mensen is dat heel anders. Als je een handicap hebt is zoiets namelijk onmisbaar. Lees hier het verhaal van begin tot eind!

Het begin

Stel je eens voor: je bent jong, zo’n 10 jaar oud, misschien zelfs wel jonger. Je hebt al jarenlang problemen, met bijvoorbeeld woede, moeilijk bijblijven met andere kinderen, door moeheid of omdat je vaak ziek bent en niet naar school kan gaan, of wel kan komen maar niet overal aan mee kan doen. Op een dag besluiten je ouders er tóch maar eens wat beter achterna te gaan wat er nou precies mis is. En dan ga je ineens van dokter naar dokter naar dokter.

Tot er op een gegeven moment een diagnose uitkomt. Een woord wat je op die leeftijd niet eens hoort te kennen. Je vraagt misschien al weken, maanden of jaren aan je moeder waarvoor al die ziekenhuis en doktersbezoeken nou voor nodig zijn, want wat héb je dan, waarom ben je anders dan anderen? En dan ineens is er een antwoord. Dat kan van alles zijn: reuma, fibromyalgie, hypermobiliteit, een scoliose, een groeistoornis, of iets anders wat op de een of andere manier je spieren, botten of gewrichten aantast.

Ermee leren omgaan

Zoiets eindelijk “officieel” weten brengt veel verschillende gevoelens met zich mee. Eenzaamheid, verwarring, maar ook opluchting dat je er eindelijk een woord voor hebt. Een woord wat gelukkig wel betekent dat er ook mogelijkheden zijn om te groeien. Hulpmiddelen, medicijnen, oefeningen om de last te verzachten. Een laptop op school in plaats van een pen of potlood, een bad zitje, of een mooie elektrische fiets. Er gaat een wereld voor je open. Je kan weer de heuvels op zonder moeite, je bent niet afhankelijk van iemand die je rolstoel voort moet duwen zoals men dat was voordat elektrische damesfietsen werden uitgevonden. Je kunt weer meedoen met de rest – misschien een beetje anders, maar je bent erbij, en dat is het belangrijkste.

Het grote plaatje

Dit is natuurlijk maar één van de vele verhalen, een van de redenen dat de elektrische damesfiets uitgevonden is, en waarvoor deze nu gebruikt wordt. Maar voordat je je ergert aan iemand die je op een helling zo langs sjeest, onthoud hoe blij iemand kan zijn met iets wat zoveel verlichting biedt.

Geef een reactie