De wondere wereld van epoxy!

Posted On By Elsa

Epoxy is een ontwikkeling van de laatste tijd. Als je af en toe op Youtube zit of een andere vorm van social media dan ben je vast wel video's tegengekomen van mensen die mooie dingen maken met epoxy. Ik heb het over tafels met een rivier van epoxy erin of de mooiste modellen. In deze blog wil ik het graag hebben over die laatste. Als je naar epoxy-modelleer projecten kijkt, kun je je afvragen hoe je eraan moet beginnen. Het is echter simpeler dan het lijkt. Stel je wil een modelvliegtuig maken. Je hebt dan twee onderdelen nodig: een modelvliegtuig mal van acryl en een epoxy-boetseerklei. Dit is een soortgelijk materiaal als de klei waarmee je waarschijnlijk ten tijde van de middelbare school mee gewerkt hebt, alleen dan van synthetische maak. Alternatief gezien kan je ook gebruik maken van epoxy resin. Een nadeel van dit tweede materiaal is dat het minder aanpasbaar is. Epoxyhars wordt hard en kan daarna niet meer worden aangepast.  

Klaar voor gebruik

Het kan zijn dat je ontmoedigd bent door al die mooie video's online. Maak je geen zorgen. Deze mensen werken al jaren met het materiaal, en je ziet alleen het resultaat. In werkelijkheid, is het eigenlijk heel eenvoudig als je eenmaal bent begonnen. De meeste mensen die epoxy-boetseerklei gebruiken, hebben geen probleem om een goed formaat model te maken. Het moeilijkste is misschien om het rechtop te laten staan. Dit is waar wat onderzoek van pas komt. Daarom wordt geadviseerd om ook te kijken naar haar formaten. Er zijn verschillende hars formaten als het gaat om epoxy. Ik zou aanraden om niet de kleine goedkope te kopen die je bij je plaatselijke handwerkwinkel vindt. Deze doen niets anders dan wegsmelten tijdens het uitharden zonder te bakken en komen niet van pas tijdens het daadwerkelijke beeldhouwen van de klei.

Professionele stappen

Als laatste zijn er natuurlijk nog de ingrediënten van professionele kwaliteit. De meeste epoxy kleien van professionele kwaliteit worden uitgehard met een combinatie van hittebestendige mineralen, lijmen en additieven. Hierdoor heeft het product een langere uithardingstijd en is het ook bestand tegen bepaalde chemicaliën. Er zijn veel variabelen die hierin spelen. Sommige hebben meer een chemisch resistente variëteit, terwijl andere beter werken met warmte. Weten wat u doet en met welk type product u werkt, is belangrijk. Afhankelijk van uw vaardigheidsniveau kunt u overwegen om andere gereedschappen toe te voegen, zoals een luchtblazer of schuurpapier om u te helpen bij het snijden in de verharder voor de verschillende details. 

Geef een reactie