Multitasking gebeurt altijd en overal

tijd

We willen tegenwoordig alles tegelijkertijd doen, want er is heel veel te doen, maar we hebben niet ineens meer tijd. Op de momenten dat jij je moet focussen op iets, is de kans groot dat je iets anders gebruikt om dat te doen. Waar mensen vroeger de tijd namen om zich ergens op te concentreren, houden we nu van multitasking. Iedereen van jong tot oud doet het en is het verkeerd? Nee zeker niet, maar het kan soms wel lastig zijn. Verder in deze blog lees je meer over dingen die we nu graag op het zelfde moment willen doen.

Voor ouders is het echt een ding

Als je zelf ouder bent dan kun jij je hier hoogstwaarschijnlijk in vinden. In de ochtend moet je er voor zorgen dat iedereen zich klaarmaakt, maakt ontbijt. Alle dingen die in de ochtend moeten gebeuren neem jij op je vork. Heb je er weleens aan gedacht dat koken en ondertussen de huiswerkvragen van je kinderen beantwoorden ook een vorm van multitasking is. Je bent niet gefocust op een specifiek ding, maar verdeelt je aandacht. Bij ouders is dat soms gewoon echt nodig, maar in andere situaties kan het vaak ook compleet anders. Daar zou je een keuze kunnen maken, maar dat doen we gewoonweg niet.

Op het werk

Dit is een plek waar veel mensen de hele dag aan het multitasken zijn. Je luistert naar wat je collega’s te zeggen hebben, werkt zelf én luister misschien zelfs muziek. Je bent dan dus al drie dingen aan het doen op hetzelfde moment. Zelfs onze laptops laten we tegenwoordig meerdere dingen tegelijk doen. We laden onze telefoons op, steken er een muis in en pluggen er misschien een usb stick in. Met behulp van usb hubs kan het allemaal. Wij en onze laptops doen een hele hoop op hetzelfde moment.

Soms is je focussen beter

Wanneer je iets moet onthouden of ergens heel precies in moet zijn, kun jij je beter focussen. Dan is het een goed idee om je concentratie volledig bij dat geen te houden waar je mee bezig bent. Een tekening, het maken van een toets of auto rijden gaan niet samen met iets anders. Vooral bij dat laatste kan het een heel gevaarlijke gebeurtenis worden als je gaat multitasken. Doe jij vaak dingen tegelijkertijd of focus jij je liever op een ding tegelijk? Wat je ook prefereert, bedenk wanneer het wel en niet kan.

Geef een reactie