Parel Beheer

Persoonlijk ben ik gek op mijn huisje. Door mijn voorliefde voor mijn ‘home’ heb ik mijn blog er ook naar vermoed: Elsa Home. Ik had in het verleden enorm veel mazzel. Hierdoor was het voor mij mogelijk om een leuk plekje te kopen dat ik van mij kon noemen. Ik had toen echter niet verwacht hoeveel er wel niet kwam kijken bij het regelen van de koop, al het geld dat je moet betalen en nog veel meer. Zo ben ik bijvoorbeeld een appartementseigenaar in een groter complex. Hierdoor kreeg ik ook te maken met iets dat VvE heet. Hoogstwaarschijnlijk ben ik niet de enige die geen verstand had van dit soort zaken. Daarom geeft Elsa vandaag advies voor iedere (toekomstige) appartementseigenaar!

Kijk naar het gehele gebouw

Het eerste dat ik niet wist, was het feit dat je niet alleen een appartement koopt in een gebouw. Wanneer je appartementseigenaar bent in een complex, dan ben je tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan algemeen onderhoud, de werking van de lift en hoe netjes de rest allemaal is. Samen met de andere eigenaren moet je ervoor zorgen dat alles in goede staat blijft. Daarom wil ik je als tip meegeven om verder te kijken dan alleen naar het appartement. Je koopt namelijk letterlijk een stukje van het gebouw. Dus wat is de huidige staat? Hoe hangt het er allemaal bij?

De Vereniging van Eigenaren

Naast de staat van het gebouw is het tevens verstandig om te informeren naar iets dat de VvE heet, oftewel de Vereniging van Eigenaren. Zoals de naam suggereert is dit een vereniging waar alle eigenaren van de appartementen lid van zijn. Deze vereniging zorgt er namelijk voor dat het gemeenschappelijke onderhoud wordt gepleegd en dat alles in lijn staat met de Nederlandse wetgeving. Helaas is niet iedere VvE even goed geregeld. Daarom is het wel zo verstandig om hier even naar te informeren voorhand. Dan weet je tenminste precies waar je jezelf in gaat mengen.

Nog meer praktisch advies

De VvE waar ik bij kwam, was niet zo georganiseerd. Ik heb samen met een paar nieuwe eigenaren een plannetje opgesteld en een helpende hand gevonden. Je kunt namelijk het VvE Beheer uitbesteden aan een onafhankelijke partij. Wij zijn in zee gegaan met Parel Beheer. Zij hebben alle zaken omtrent het beheer uit handen genomen. Parel Beheer heeft ervoor gezorgd dat zowel de administratie als de financiële kant helemaal op orde is. Dat was echt een bereklus. Soms vind je de oplossing voor een probleem ergens waar je het niet verwacht. Zo is het meer dan eens de verstandige optie om werk waar jij geen verstand van hebt uit te besteden aan de professionals.

Geef een reactie